Vitser.info

Norges beste vitser!

De 25 største standup komikere gjennom tidene

La oss ta en titt på de 25 beste standup komikerne gjennom tidene. Vi rangerte dem på listen etter lengden på karrieren, og tok også hensyn til antall priser de mottok.

25. Bill Hicks

Karrierelengde: 1978 – 1994

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, musiker

Antall Awards: 1

 

Bill Hicks' humor var ekstremt mørk, som hans bit der han ba folk i markedsføring om å drepe seg selv, noe som i vår nåværende sosiale mediealder føles forut for sin tid. Han levde bare til 32 år, rammet i sin beste alder av kreft i bukspyttkjertelen. Men før det spilte han 11 opptredener på Lettermans show, åpnet for bandet Tool og eksperimenterte med hvert eneste stoff man kjenner til, noe som førte til å fortelle "positive narkotikahistorier" på scenen.

24. Mitch Hedberg

Karrierelengde: 1989 – 2005

Yrke: stand-up komiker

Antall Awards: 0

 

Hundrevis av komikere har forsøkt å etterligne Mitch Hedbergs makeløse stil, men ingen kommer i nærheten. Ekstrem sceneskrekk fikk Hedberg til å ha på seg et helt unikt sceneutseende en der han hadde på seg solbriller og gjemte seg bak det lange håret sitt og deretter kom med rett og slett tullete strålende bemerkninger som: "Rice er flott hvis du virkelig er sulten" og "Rulltrappen går ikke i stykker. Hvis det er en stige, så er det bare en stige." Dessverre døde Hedberg av en overdose av narkotika i en alder av 37 år, men vi har i det minste hans minneverdige Dr. Katz-opptreden for å huske ham. Hans for- og etternavn kan få deg til å tro at han er en norsk mannlig komiker. Men faktisk hadde Mitch Hedberg svenske røtter, og han ble selv født i Minnesota.

23. Patrice O'Neal

Karrierelengde: 1992 – 2011

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 1

 

Et annet fryktinngytende komisk talent som døde for tidlig, Patrice O'Neal, var en fryktløs, sannhetsfortelling komiker som nesten gledet seg over å ta ekstreme posisjoner og vinne et publikum tilbake. Det er et godt eksempel i begynnelsen av den siste spesialen hans, «Elephant In The Room», der O'Neal kontrasterer de forskjellige reaksjonene når en hvit kvinne eller en farget kvinne forsvinner. Patrice var også en superstjerne når det kom til steker, men etter et hjerneslag døde han i en alder av 41 år.

22. Tig Notaro

Karrierelengde: 2001 – nåtid

Yrke: stand-up komiker

Antall Awards: 1

 

Tig Notaro har blitt feiret på riktig måte for albumet sitt «Live», hentet fra et sett på Largo i Los Angeles, hvor hun på en eller annen måte gjorde sin nylige kreftdiagnose og morens død morsom, om enn hjerteskjærende.

Hvilke komedieserier hadde Tig Notaro?

Tig Notaro har hatt noen flotte komedieshow, inkludert:

 

 •  Comedy Central presenterer;
 •  Gutteaktig jente avbrutt;
 •  Glad for å være her
 •  Tegnet

21. Dave Chappelle

Karrierelengde: 1991 – nåtid

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, manusforfatter

Antall Awards: 12

 

Ikke mange komikere er modige eller gale nok til å gå vekk fra et massivt hitshow og titalls millioner dollar, men det var akkurat det Dave Chappelle gjorde under den tredje sesongen av «Chappelle's Show». Han forlot fjernsynet, men fortsatte å turnere nådeløst og er kjent for sine maratonsett og avslappede persona, som setter vitser ved å slå mikrofonen mot låret hans. Nå er han tilbake med en massiv Netflix-avtale og en rolle i «A Star Is Born», selv om det er vanskelig for noen å toppe storheten til hans første HBO-spesial, «Killin' Them Softly». Selv om det føles som om Chappelle har eksistert for alltid, er han fortsatt bare 45 år gammel, noe som betyr at han har en masse karriere foran seg.

20. Dave Attell

Karrierelengde: 1988 – nåtid

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 0

 

Noen komikere liker å jobbe rent. Dave Attell nyter det skitne, og skriver de mest elegante, vellagde skitne vitsene til noen i bransjen. Showet hans "Insomniac" var en kultklassiker for Comedy Central.

19. Chris Rock

Karrierelengde: 1984 – nåtid

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 12

 

Chris Rock hadde noen av de største standup-spesialene gjennom tidene med "Bring The Pain" og "Bigger and Blacker", hans eget HBO-show, og han var den eneste personen som spilte i både "Saturday Night Live" og "In Living Color."

18. Garry Shandling

Karrierelengde: 1975 – 2016

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter, regissør, produsent

Antall Awards: 18

 

Garry Shandling skapte og spilte hovedrollen i to all-time store sitcoms, "It's Garry Shandling's Show" og "The Larry Sanders Show", men før det var han en fantastisk stand-up tegneserie. Hans nevrotiske, selvironiske persona var så raffinert at den føltes fullstendig konverserende, med vitser som dukket opp nesten organisk uten åpenbare punchlines. Shandling er en annen utøver hvis standup-karriere ville vært enda større hadde han ikke vært så flink til å lage TV-serier.

17. Robin Williams

Karrierelengde: 1972 – 2014

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, manusforfatter

Antall Awards: 16

 

Mange stand up komiker norge burde lære av Robin Williams. Han var en naturkraft på scenen, og kombinerte improvisasjonsstilen til Jonathan Winters med frenetisk energi og en uhyggelig evne til å imponere og tiltrekke oppmerksomhet. Noen komikere prøver å spille kult på scenen; Williams gikk på hundre miles i minuttet, munnen beveget seg nesten like raskt som den boblende hjernen.

Hva er de beste filmene laget med Robin Williams?

Robin Williams var ikke bare en vellykket komiker, men også en berømt skuespiller. Du har kanskje sett det i filmene:

 

 • Oppvåkninger;
 • Døde poeter Samfunnet;
 • God vilje jakt;
 • August Rush.

16. Richard Pryor

Karrierelengde: 1963 – 2005

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter

Antall Awards: 15

 

Richard Pryor hadde en av de lengste og mest innflytelsesrike karrierene til noen standupkomiker. Pryor startet som en egensinnet tegneserieskaper på mellomnivå, men ble gradvis mer politisk, frekk og ærlig. Richard Pryor: Live on the Sunset Strip er et mesterverk der Pryor sømløst spiller en rekke karakterer fra mafiagangstere til vannbøfler og gir en trollbindende og morsom historie om hans narkotikaavhengighet og freebasing-ulykke. Takket være en lang og vellykket karriere regnes Richard Pryor som en av historiens beste mørkhudet komikere.

15. Steven Wright

Karrierelengde: 1978 – nåtid

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 1

 

Da Shakespeare skrev, "korthet er viddens sjel," kunne han ha snakket om komedien til Steven Wright. Wrights søvnige, deadpan levering er ikonisk, og de sparsomme vitsene hans leverer enorme punchlines uten bortkastede ord. Pluss at han leverte en utrolig, minimalistisk opptreden i «So I Married An Axe Murderer».

Hva heter Stephen Wrights show?

Stephen Wright har en rekke flotte show som:

 

 • A Steven Wright Special;
 • Wicker Chairs and Gravity;
 • When the Leaves Blow Away

14. Jerry Seinfeld

Karrierelengde: 1976 – nåtid

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 9

 

Hva er vitsen med å sette Seinfeld på denne listen? Seinfelds dyktighet og suksess er bevist av det faktum at stilen hans har blitt synonymt med stand-up komedie, minneverdig parodiert i Seinfeld-arrangerte spillshow Stand Up and Win på Saturday Night Live. "Seinfeld" var en av de største sitcoms gjennom tidene, men "Seinfeld" fortsatte å bli laget selv etter den monstrøse suksessen.

13. Eddie Murphy

Karrierelengde: 1976 – nåtid

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter

Antall Awards: 1

 

Eddie Murphy var en fenomenal komiker hvis standup-karriere tok slutt tidlig fordi talentet hans var for stort til å holdes inne på en nattklubbscene. Han hadde evnen til å blande inn det råeste, skitneste materialet med historier om barndommen. Eddies uhyggelige inntrykk og evne til å skape karakterer førte ham til det punktet hvor filmsuksessen hans i stor grad formørket stand-up-arbeidet hans, men "Raw" og "Delirious" forblir pantheon stand-up spesialiteter, spesielt når han påpeker hykleriet til Bill Cosby, 30 år før alle andre ble kloke.

Hvilke komediealbum av Eddie Murphy er verdt å lytte til?

Eddie Murphy har en rekke komediealbum, inkludert:

 

 • Eddie Murphy;
 • Eddie Murphy: Comedian;
 • So Happy;
 • Love’s Alright

12. Lenny Bruce

Karrierelengde: 1947 – 1996

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter

Antall Awards: ?

 

Lenny Bruce er en legendarisk komiker som oftere huskes for sin arrestasjon og svarteliste enn for ekte komedie. Bruce ble stadig trakassert av politiet, utestengt fra arenaer og til og med i utlandet på grunn av uanstendighet, og han kjempet mot en rusavhengighet som til slutt tok livet hans da han var 40 år gammel. Det var hans vilje - snakke om ethvert kontroversielt emne, selv med fare for rettsforfølgelse.

11. George Carlin

Karrierelengde: 1956 – 2008

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter

Antall Awards: 12

 

George Carlin har gitt ut mer enn to dusin spesialiteter i sin 50 år lange karriere, noe som gjør ham til komiker Cy Yang. Han startet, som mange av disse komikerne, som ganske mainstream-karakterer som "Hippie Dippy Weatherman" før han ble desidert mer motkulturell. Carlins store evne var å analysere ethvert emne, som fotball vs. baseball, ved å bruke hennes smarte og klare kjærlighet til språk, inkludert syv ord du ikke kan si på TV.

10. Steve Martin

Karrierelengde: 1967 – nåtid

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, musiker, forfatter

Antall Awards: 21

 

Steve Martin hevder å ha holdt på med stand-up i 18 år, og bare fire av dem var «gal suksess». Dette er tvilsomt, siden han var en stor stjerne på 70-tallet før han markerte seg i filmverdenen. Martin hadde en evne til absurdisme: «Jeg synes sex er en av de vakreste, naturlige og sunneste tingene man kan kjøpe for penger», og han inkorporerte alle elementer av sin lederkarriere, inkludert magiske triks, banjospilling, spill og dans. Han gjorde også ting som grenset til ytelse, som da han inviterte hele publikummet sitt til McDonald's etter en konsert. Og så nådde han toppen av suksess, selv om vi antar at han siden har utmerket seg innen filmer, romaner, TV-serier, skuespill, musikk og kunst.

 

Steve Martin-konserter finner noen ganger sted på helt andre steder. Dette kan være stadioner eller konserthaller, samt store casinoer. Ikke bli overrasket om du en dag kommer til et elitekasino og ser denne legendariske komikeren opptre der. Vitsene hans er så vittige at du kanskje må glemme spillet en stund for å få deg en god latter. Men hvis du bor et sted hvor Steve Martin sjelden går, har du ikke noe annet valg enn å skape atmosfæren til konserten hans hjemme.

9. Joan Rivers

Karrierelengde: 1959 – 2014

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 7

 

Joan Rivers var en banebrytende kvinnelig komiker fra en tid da det ikke var mange av dem. Etter 10 år med semi-anonym sliping i klubbene i New York, hadde Rivers en stjerneopptreden på "The Tonight Show" og fortsatte med å gjeste showet i to tiår. Rivers var ærlig og hensynsløst ærlig om kroppen sin, karrieren, til og med plastiske operasjoner, og til slutt bygde hun en utvidet TV-karriere og forfatter til og med 12 bøker.

8. Redd Foxx

Karrierelengde: 1935 – 1991

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 4

 

Best kjent for sin rolle i "Sanford and Son", var Redd Foxx en standup-pioner. I 1956 spilte han inn det som var den første virkelige stand-up-platen, den første av over 50 som han hadde gitt ut i karrieren. Ikke bare var han en komedielegende, men han var også venn med Malcom X, som kalte Foxx «den morsomste oppvaskmaskinen i Chicago» da Foxx var kjent som «Chicago Red».

7. Moms Mabley

Karrierelengde: 1919 – 1975

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, vaudeville

Antall Awards: 2

 

Hvis komediens verden var mindre isolert, ville navnet Loretta Aiken, også kjent som "Mama" Mabley, vært enda mer et kjent navn. Imidlertid dukket hun opp fra vaudeville-verdenen og var en vill suksess på Apollo Theatre og resten av Chitlin' Circuit før hun endelig brøt seg inn i TV på 1960-tallet. Scenepersonen hennes var en tannløs gammel kvinne i en blomsterkjole. Hun ble også en av de første åpent homofile komikerne. Karrieren hennes har vart så lenge at hun fortsatt har rekorden for å være den eldste personen som noensinne har nådd topp 40 da en sang hun spilte inn ble nummer 35 på listene. På den tiden var hun 75 år.

6. Bill Cosby

Karrierelengde: 1961 – 2018

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 17

 

"Hans personlige oppførsel er utilgivelig, og ingen vil noen gang igjen kunne se The Cosby Show eller lytte til albumene hans som de var. Men Bill Cosby var en av de absolutte gigantene innen stand-up komiker, en banebryter for afroamerikanske artister og en årlig Grammy-vinner. Hans historier, søte barns minner og til og med lydene fra mikrofonen hans har blitt legendariske, selv om komedien hans for alltid vil bli overskygget av hans tiår med kriminell vold." – NorskcasinoSpot-ekspert, Lars Hansen.

5. Don Rickles

Karrierelengde: 1955 – 2017

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter, kritiker

Antall Awards: 5

 

Don Rickles er rett og slett den største offensive standupkomiker noensinne. Det ville ikke vært noen Comedy Central-steker på Friar's Club uten Rickles, mesterhastighetsspiser. Men han er en god fyr, sa han, etter å ha jaget forskjellige publikummere av scenen og kalt dem «hockeypucker». Den ble synonymt med Las Vegas og offensiv komedie og ga til og med Mr. Potato Head en uforglemmelig stemme på slutten av karrieren.

4. Dick Gregory

Karrierelengde: 1954 – 2017

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter, kritiker

Antall Awards: 1

 

Det er komikere som snakker om politikk, og så er det komikere som Dıck Gregory, som lever dem. Gregory deltok i protester, fra marsjering i Selma til sultestreik for å protestere mot gisseltaking i Iran. Underveis ble Gregory en av de første mørkhudet komikerne som gikk over til hvitt publikum og var den første mørkhudet komiker som ble invitert til sofaen på «the Tonight Show».

3. Bob Newhart

Karrierelengde: 1958 – nåtid

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter, kritiker

Antall Awards: 5

 

Bob Newhart spilte inn sitt første album før han hadde sin første virkelige nattklubbopptreden, men å gjøre ting ukonvensjonelt var en del av sjarmen hans. Newhart var banebrytende for den ensidige telefonsamtalen, hvor han ville ha imaginære chatter med folk som Abraham Lincoln og Sir Walter Raleigh.

2. Mort Sahl

Karrierelengde: 1950 – 2020

Yrke: stand-up komiker, skuespiller

Antall Awards: 2

 

Mort Sahl er en legendarisk politisk komiker og satiriker kjent for å ta komedier rett fra overskriftene, da han ofte tok med seg en avis på scenen for å samle materiale. Det var en unik stil som ikke så mye fortalte historier og bygde rutiner som den hoppet fra emne til emne, og skapte en collage. Sahl begynte i komedie på begynnelsen av 50-tallet og fortsatte å gjøre komedieshow inn i sine gamle dager.

1. Phyllis Diller

Karrierelengde: 1941 – 2012

Yrke: stand-up komiker, skuespiller, forfatter

Antall Awards: 11

 

Phyllis Diller var 37 år gammel da hun startet sin standup-karriere, selv om hun tidligere hadde gjort komedier for lokal-tv. Hennes første to ukers booking på Purple Onion i San Francisco ble til en nesten to år lang tur, og hun har ikke sett seg tilbake siden. Diller var en av de første kvinnelige komikerne som ble et kjent navn, og hun var kjent for sitt rotete hår, sprø antrekk og scenerekvisitter (inkludert en tresigarett).

Konklusjon

Etter omtrent hundre år med eksistensen av komedie på TV, har verden sett mange suksessrike standup komikere. Av disse er imidlertid de 25 vi har listet kompromissløst best. Det var de som fikk publikum til å le i flere tiår, og ga ut mange musikk- og videoshow i løpet av denne tiden. Mange av de oppførte standup komikere har gått utover standup-komedie og har også oppnådd suksess som skuespillere, forfattere og manusforfattere. Dette beviser bare nok en gang at humor er et stort talent som bidrar til å oppnå suksess i livet.

Copyright. All Rights Reserved.