Vitser.info

Norges beste vitser!

Derfor må du kunne forskjellen på nominell rente og effektiv rente

Dersom du ikke kan forskjellene på nominell rente og effektiv rente når du for eksempel skal ta opp et forbrukslån, kan du ende opp med et veldig dyrt lån til slutt.

Du har kanskje sett at bankene bruker begge begrepene i sine reklamer og i sin markedsføring? Det er imidlertid bare et va begrepene som gir deg et godt bilde på hva lånet vil koste deg.

Slik fungerer den nominelle renten

Når du ser hva den nominelle renten ligger på, kan du være trygg på at denne er oppgitt uten eventuelle gebyr som du skal betale på lånet. Den nominelle renten blir derfor misvisende for deg som eksempelvis skal låne penger uten sikkerhet, og sammenligne lånetilbud fra en rekke ulike banker.

På en annen side kan en bank tilby deg det billigste lånet, dette til tross for at den nominelle renten på lånet er høyere enn hos andre banker. Årsaken til dette er at den aktuelle banken ikke krever etableringsgebyr.

Ønsker du å vite totalkostnaden på forbrukslånet? Da må du se på den effektive renten

Effektiv rente på et lån gir deg det helhetlige bilde på hva du faktisk må betale for lånet du tar opp. Den effektive renten inkluderer både etableringsgebyr og termingebyr, samt andre eventuelle kostnader i forbindelse med lånet du bestemmer deg for å gå for.

Ved å fokusere på effektiv rente, kan du enkelt se hvilken bank som kan tilby deg beste forbrukslån for deg.

Hva er rente?

Rente på et lån er som en leiepris for å få låne pengene. Dette er prisen banken krever for at de tar risiko ved å låne ut penger til deg. Med renter vil banken tjene mye i fortjeneste på hvert enkelte lån de innvilger.

Rentene man får på et lån blir som regel oppgitt prosentvis av lånebeløpet per år.

Hvorfor har mindre forbrukslån og smålån en høyere effektiv rente?

Ved å benytte deg av en lånekalkulator kan du enkelt finne ut det forekommer høyere effektiv rente jo mindre lånene er, dette til tross for at den nominelle renten er den samme. Grunnen til dette, er at alle gebyr som kommer med lånet vil danne en større andel av kostnadene dersom du tar opp et lavt lånebeløp.

Copyright. All Rights Reserved.